Przepis na pyszne na francuskie ciasto czekoladowe Moelleux au Chocolat!

0

Trzeba przyznać, że jest to ciasto majstersztyk. Przynajmniej tak pisze o nim Susan Herrmann Loomis, która dostała ten przepis od zawodowego cukiernika, a potem ujawiniła całemu światu w swojej książce o francuskiej kuchni. Moelleux au Chocolat jest rozkoszne, w szczególności gdy dorzucimy na wierzch tego czekoladowego cuda ulubione owoce. Generalnie, francuskie ciasto czekoladowe – moelleux au chocolat można upiec w dwóch wersjach – miękkiej, z nieco płynnym środkiem i twardej, mocno schłodzonej. Pyszne są obie wersje, koniecznie z gorzką, najlepiej niesłodzoną czekoladą! Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, francuskie ciasto czekoladowe – moelleux au chocolat. Przeczytaj go koniecznie!

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego, francuskiego ciasta czekoladowego – moelleux au chocolat!

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego, francuskiego ciasta czekoladowego – moelleux au chocolat to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: 300 gram czekolady (użyj swojej ulubionej, doskonale sprawdza się gorzka czekolada), 112 gram masła oraz pół szklanki mąki. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: sześć jajek, pół szklanki cukru, jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego oraz szczypta soli. Dodatkowo przygotuj sobie do ozdobienia wierzchu ciasta: 250 mililitrów śmietany 30% oraz ulubione owoce. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznego, francuskiego ciasta czekoladowego – moelleux au chocolat!

Sposób przygotowania pysznego, francuskiego ciasta czekoladowego – moelleux au chocolat!

Na początku musisz 22 centymetrową formę do ciasta natłuścić masłem. Gdy to zrobisz to trzeba mąkę przesiać z solą. Potem należy czekoladę połamać i przełożyć do miski. Następnie w garnku musisz roztopić masło. Po czym gorącym masłem należy polać czekoladę i wymieszać tak, by czekolada całkowicie się roztopiła. Gdy już to zrobimy to zostawiamy wszystko na chwilę do przestudzenia, a w tym czasie ucieramy jajka z cukrem. Potem do jajek wlewamy masę czekoladową, a następnie mąkę i dobrze mieszamy. Gdy to zrobimy to ciasto przelewamy do formy. Następnie wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Ciasto pieczemy około pół godziny do 40 minut, do czasu aż brzegi ciasta będą zarumienione, a środek miękki. Na koniec, po upieczeniu studzimy. Oczywiście można dekorację ograniczyć jedynie do posypania ciasta cukrem pudrem. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pysznego, francuskiego ciasta czekoladowego – moelleux au chocolat razem z rodziną i najbliższymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *