Przepis na kruchą tartę ze śliwkami
Najlepsza i najskuteczniejsza broń do walki z jesienną nostalgią to rozkosznie krucha i obłędnie pachnąca słodka tarta ze śliwkami. Wystarczy zaledwie jeden jej kawałek, filiżanka mocnego espresso i można stawiać czoło ponuremu światu. W związku z tym nie dajcie się już dłużej prosić, po prostu zagniećcie ciasto i wyruszcie w tę śliwkową podróż. Przecież nie ma lepszych owoców teraz niż one. W dodatku śliwki cudownie miękną w piekarniku i stają się jeszcze słodsze. Ale śpieszcie się, bo te najlepsze śliwki na straganie nie będą czekać do zimy. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną, kruchą tartę ze śliwkami. Przeczytaj go koniecznie!
Składniki niezbędne do przygotowania pysznej, kruchej tarty ze śliwkami!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznej, kruchej tarty ze śliwkami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: 200 gram mąki, 50 gram migdałów zmielonych, 125 gram masła oraz jedno jajko. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: jedna łyżeczka śmietany, pół kilograma śliwek, jedna łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, pół szklanki cukru, pół szklanki posiekanych migdałów oraz szczypta soli. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie niezbędne składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowanie pysznej, kruchej tarty ze śliwkami!
Sposób przygotowania pysznej, kruchej tarty ze śliwkami!
Najpierw musisz mąkę i migdały przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło, zagnieść. Potem należy dosypać dwie łyżki cukru, śmietanę, szczyptę cynamonu oraz jajko i zagnieść ciasto. Gdy to zrobisz to trzeba ciasto zawinąć w kulkę i schować na pół godziny do lodówki. Tuż po wyjęciu od ciasta należy odciąć 1/3, owinąć w folię i schować do zamrażarki. Natomiast pozostałe ciasto musisz rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Następnie należy ponakłuwać widelcem wyłożone ciasto i wstawić formę do piekarnika nagrzanego na 175 stopni Celsjusza. Potem ciasto trzeba piec przez dziesięć minut. Dopiero po wyjęciu na cieście należy poukładać pokrojone na kawałki wypestkowane śliwki. Gdy to zrobisz to trzeba posypać je posiekanymi migdałami, cynamonem, kardamonem i pozostałym cukrem. Następnie musisz wyjąć resztę ciasta z zamrażarki i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach na wierzch śliwek. Po czym ponownie trzeba je wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pysznej, kruchej tarty ze śliwkami razem z rodziną i najbliższymi! W związku z tym nie zwlekaj dłużej i już teraz wybierz się do sklepu po niezbędne składniki, a następnie do kuchni i zabierz się za przygotowanie kruchej tarty ze śliwkami!