Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami
Marchewka za każdym razem nas zaskakuje, nie ma nic przeciwko dodatkom, bo wie przecież, że nie są dla niej żadną konkurencją, a jedynie uzupełnieniem. I w zależności od rodzaju uwidaczniają jej charakter, raz pozwalają jej kąpać się w orzechach, są momenty, gdy rozkosznie zatapia się w soku ananasowym albo daje łączyć z żurawiną. Ale w tym przepisie do towarzystwa marchewka dostała jabłko i migdały. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne ciasto marchewkowe z jabłkami. Przeczytaj go koniecznie!
Składniki niezbędne do przygotowania pysznego, marchewkowego ciasta z jabłkami!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie marchewkowego ciasta z jabłkami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników do jak: dwa jajka, szklanka starej marchewki (jedna duża lub dwie małe), jedno, duże jabłko (obrane), niepełna szklanka mąki pszennej, jedna, płaska łyżeczka proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: jedna łyżka cynamonu plus łyżeczka do posypania, jedna łyżeczka kardamonu, jedna łyżeczka rozgniecionych goździków, szczypta soli, jedna łyżka rodzynek, pół szklanki migdałów, pięć łyżek roślinnego oleju np.: oliwy z oliwek, jedna łyżeczka ekstraktu z wanilii, 120 gram serka Philadelphia, jedna łyżka masła, trzy łyżki cukru pudru oraz jedna łyżka soku jabłkowego lub łyżka soku z cytryny. Pora zabrać się za przygotowanie pysznego, marchewkowego ciasta z jabłkami!
Sposób przygotowania pysznego, marchewkowego ciasta z jabłkami!
Najpierw musisz jajka rozbełtać, wymieszać z oliwą. Gdy to zrobisz to trzeba mąkę przesiać z proszkiem, sodą i przyprawami. Następnie należy je wymieszać z jajkami i oliwą. Potem musisz dodać startą marchewkę i pokrojone w drobną kostkę jabłko. Po czym znów wymieszać. Gdy to zrobisz to trzeba migdały posiekać, wsypać razem z rodzynkami i wanilią do ciasta. I ponownie wymieszać. Następnie należy formę (najlepiej tortową o średnicy 18 centymetrów) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Potem trzeba wstawić ją do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez około 40 do 45 minut. Na koniec upieczone trzeba ciasto wystudzić.
Jeżeli chodzi o krem to musisz masło przełożyć do miski, dodać przesiany cukier puder i sok, zmiksować. Dopiero gdy powstanie puszysty krem, połączyć z serkiem. Po czym schłodzić. Gdy to wszystko zrobisz to trzeba ostudzone ciasto przekroić i posmarować dolny blat połową kremu. Następnie należy przykryć górną warstwą ciasta i na niej rozsmarowywać pozostałą część kremu. Potem należy je oprószyć cynamonem. Na koniec ciasto można posypać cukrem pudrem. I gotowe! Smacznego!