Czy potrafilibyśmy wyobrazić sobie nasze życie bez cukru? Prawdopodobnie nie. Dzisiaj jest to produkt tak pospolity, że znajduje się w domach każdego z nas i ma szerokie kulinarne zastosowanie.

Wcześniej jednak był produktem elitarnym i luksusowym, zarezerwowanym tylko dla najbogatszych. Jego wygląd również znacznie odbiegał od tego, jaki znamy obecnie, podobnie zresztą było ze sposobem jego podawania.

Początki pojawienia się cukru przypadają na wiek XII p.n.e kiedy to w hinduskim eposie pod tytułem Ramajana opisano przyjęcie, na którym zjeść można było słodycze, wśród których znajdowała się trzcina cukrowa do żucia.

Hindusi uznawani są za odkrywców słodkich właściwości tej trawy, ale to Chińczycy jako pierwsi zaczęli produkować z niej cukier. Persowie również rozkoszowali się słodkim smakiem trzciny, a syrop z niej pojawił się też u Egipcjan, Greków i Rzymian.

Początkowo cukrowi przypisywano właściwości lecznicze i magiczne i wierzono, że ma on moc zatrzymania szeregu dolegliwości, które pojawić się mogą w układzie pokarmowym. Przez to również jego cena była bardzo wysoka i nie każdy mógł pozwolić sobie na jego zakup.

Wiek XI przyniósł ze sobą pojawienie się pierwszych magazynów, w których składowano cukier. Znajdowały się one w Wenecji i to z nich rozprowadzano ten produkt na całą Europę. Arabowie otworzyli również pierwszą rafinerię na Krecie, w której zajmowali się produkcją cukru na skalę przemysłową. Im również przypisuje się wymyślenie karmelu, który cieszy się popularnością do dzisiaj.

Cukier był wówczas surowcem tak cennym jak złoto czy srebro, można było się na nim dorobić, a miasta, które znajdowały się na cukrowym szlaku wprowadzały szczególny rodzaj podatku. Wpływało to na wzrost cen tego produktu, ale jednocześnie budziło coraz większe zainteresowanie i chęć posiadania go w swoim domu, czy na swoim dworze.

Cukier w Europie

Cena tego surowca spadła dopiero wtedy, kiedy zniknęła konieczność sprowadzania go z Dalekiego Wschodu. Zaczęto go produkować w Haiti, Madagaskarze i na Wyspach Kanaryjskich. Na plantacjach tam się znajdujących, wykorzystywano ludzi do niewolniczych prac, nie dając im za to żadnego wynagrodzenia. Byli to w większości niewolnicy, którzy zostali porwani z Afryki.

Przez kilkadziesiąt lat trzcina cukrowa była jedynym źródłem, z którego pozyskiwano słodki surowiec. Dopiero w roku 1745 niemiecki chemik Anders Marggraf pozyskał go z buraków.

W miarę upływu lat okazało się, że właśnie ten produkowany z buraków wyparł ten trzcinowy z tego względu, że mógł on być produkowany również w Europie.

Obecnie cukier jest produktem bardzo pospolitym i znajduje się w każdym domu. Istnieje również przesąd na mocy którego wprowadzając się do nowego mieszkania trzeba na parapecie postawić opakowanie cukru, co ma przynieść szczęście i pomyślność.

Musi się on również znajdować na każdym stole, najlepiej w atrakcyjnej wizualnie cukiernicy. Goście, którzy nas odwiedzają, często słodzą przygotowane przez nas napoje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *