Przepis na przepyszny i zdrowy czekoladowy pudding z tapioki z marakują i pistacjami
Trzeba przyznać, tapioka jest dobrą bazą do robienia budyni czy kisielu, ponieważ nie zawiera glutenu i cholesterolu, jest niskokaloryczna (niestety ma dosyć wysoki indeks glikemiczny). Można używać drobnych kulek lub tapioki perlistej o grubych kulkach. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszny, czekoladowy pudding z tapioki z marakują i pistacjami. Przeczytaj go koniecznie!
Czekoladowy pudding z tapioki z marakują i pistacjami – ekspresowy, pyszny deser!
Zacznijmy od tego, że tapioka wymaga namoczenia, by później już w ekspresowym tempie przygotować deser. Generalnie wystarczy zagotować ją bowiem z mlekiem i dodać kilka kostek czekolady. Natomiast w razie potrzeby dosłodzić do smaku syropem z agawy lub ksylitolem. Poza tym pudding z tapioki jest bardzo sycący, dlatego możecie go zabrać (przygotowując w słoiku) do pracy na drugie śniadanie. Do deseru czekoladowego dodane jest trochę egzotycznego smaku w postaci miąższu z marakui, płatków kokosowych i posiekanych pistacji. Trzeba przyznać, że to połączenie jest bardzo udane. Jednak pudding czekoladowy będzie też pyszny z wiśniami z syropu lub z musem z malin, jeśli akurat macie ochotę na rodzime smaki.
Niezbędne składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania wyśmienitego deseru, jakim jest czekoladowy pudding z tapioki z marakują i pistacjami!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim jest czekoladowy pudding z tapioki z marakują i pistacjami to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 0,5 szklanki grubej tapioki (jeśli wolicie jeść pudding na zimno, wystarczy dać 1/3 szklanki tapioki), 0,5 litra mleka roślinnego (migdałowe, ryżowe lub kokosowe) lub jeśli nie jesteście weganami, możecie użyć krowie oraz 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady, drobno posiekanej. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty jak: 2 łyżeczki syropu z agawy (do smaku), 2-4 marakuje, 1 łyżka posiekanych pistacji oraz 1 łyżeczka płatków kokosowych.
Przygotowanie deseru, jakim jest czekoladowy pudding z tapioki z marakują i pistacjami!
Przede wszystkim tapiokę namocz w mleku i zostaw na 3 godziny lub na całą noc w lodówce. Dopiero po namoczeniu zagotuj mleko z tapioką, zmniejsz płomień i czekaj, aż pudding zacznie tężeć. Potem dodaj drobno posiekaną gorzkiej czekoladę, wymieszaj, dodaj do smaku syrop z agawy. Następnie pudding lekko przestudź i rozlej do pucharków, czekoladowy pudding z tapioki można jeść na ciepło lub na zimno. Na koniec, tuż przed podaniem dodaj na wierzch pulpę z marakui (miąższ z marakui), posiekane pistacje i płatki kokosowe.