Przepis na trufle karmelowo-orzechowe
Trufle, czyli małe, miękkie, czekoladowe kulki z czekolady, słodkiej śmietany, orzechów włoskich oraz cukru. Wszyscy kochają je jeść, a jeszcze większą radość dają, kiedy zrobi się je samemu! Przygotowanie trufli karmelowo-orzechowych jest szybkie, ponieważ trwa tylko godzinę, niestety dłuższy jest czas oczekiwania, ponieważ trufle potrzebują 2-3 godzin, aby dojść do siebie, ale zdecydowanie jest na co czekać! Poza tym koszt przygotowania takich trufli nie jest bardzo wysoki, a poziom trudności można określić jako średni. Poniżej znajdziesz krótki poradnik oraz przepis dotyczący tego, jak przyrządzić pyszne, domowe trufle. Przeczytaj go koniecznie!
Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznych, domowych trufli karmelowo-orzechowych!
Zanim weźmiemy się za przygotowywanie naszych czekoladek najpierw musimy zrobić odpowiednie zakupy. Na około 25 sztuk trufli będziemy potrzebować takich składników, jak: 200 gram czekolady gorzkiej (lub kuwertury), 200 gram czekolady mlecznej (lub kuwertury), 200 gram słodkiej, płynnej śmietany 30%-36%, 150 gram cukru oraz 60 sztuk orzechów laskowych.
Sposób przygotowania pysznych, domowych trufli karmelowo-orzechowych!
Gdy zrobimy już niezbędne zakupy pora zabrać się za przygotowywanie naszych trufli. Najpierw musimy orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzecha. Oczywiście, można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C. Potem orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
Następnie trzeba cukier wsypać do dużej patelni z grubym dnem i podgrzewać na średnim ogniu. Potem, gdy cukier zacznie się od dołu rozpuszczać, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cukier równomiernie się topił, a karmel się nie przypalił. Po czym, gdy powstanie złocisty karmel, dodać orzechy i wymieszać, aby karmel oblepił orzechy, a gorącą masę wylać na papier do pieczenia. Natomiast orzechy w miarę możliwości porozdzielać i pozostawić do ostygnięcia.
Przede wszystkim wszystkie czekolady należy posiekać, a śmietanę mocno podgrzać, ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Potem mieszać łyżką lub trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i pozostawić do ostygnięcia. Następnie kolejno wstawić do lodówki na ok. 2- 3 godz., aż masa zgęstnieje i będzie się dało z niej formować kulki.
Potem należy uformować kulkę z masy, lekko ją rozpłaszczyć, położyć na środku jednego orzeszka w karmelu i uformować ponownie kulkę. W ten sposób uformowane kulki układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia i gotowe wstawić do lodówki.
Następnie schłodzone kulki ponownie delikatnie uformować i obtoczyć w krokancie. Można przechowywać w lodówce (maksymalnie do tygodnia).