Przepis na trufle z białej czekolady
Trufle, czyli małe, miękkie, czekoladowe kulki z białej czekolady, słodkiej śmietany i małej ilości masła. Wszyscy kochają je jeść, a jeszcze większą radość dają, kiedy zrobi się je samemu! Przygotowanie trufli jest bardzo szybkie, ponieważ trwa tylko dwadzieścia minut, niestety dłuższy jest czas oczekiwania, ponieważ trufle potrzebują aż 12 godzin, aby dojść do siebie, ale zdecydowanie jest na co czekać! Poza tym koszt przygotowania takich trufli nie jest bardzo wysoki, a poziom trudności można określić jako średni. Poniżej znajdziesz krótki poradnik oraz przepis dotyczący tego, jak przyrządzić pyszne, domowe trufle. Przeczytaj go koniecznie!
Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznych, domowych trufli z białej czekolady!
Zanim weźmiemy się za przygotowywanie naszych czekoladek najpierw musimy zrobić odpowiednie zakupy. Na około 20 sztuk trufli będziemy potrzebować takich składników, jak: 200 gram białej czekolady mlecznej, 70 gram słodkiej, płynnej śmietany 30%-36%, 30 gram masła oraz jedną łyżkę rumu, whisky lub likieru pomarańczowego (możemy wybrać sobie opcje, która najbardziej nam odpowiada). Poza tym dodatkowo powinniśmy się zaopatrzyć także w takie produkty, jak: czekolada mleczna starta na wiórki, posiekane lub zmielone migdały/ orzechy oraz kakao.
Sposób przygotowania pysznych, domowych trufli z białej czekolady!
Gdy zrobimy już niezbędne zakupy pora zabrać się za przygotowywanie naszych trufli. Najpierw musimy białą czekoladę posiekać (możemy do tego użyć na przykład tarki do warzyw), a masło pokroić na małe kawałki. Następnie trzeba śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Potem powinniśmy dodać posiekaną czekoladę i masło, po czym odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Następnie, gdy masa lekko przestygnie wmieszać alkohol. Potem, kolejno wstawić na noc do lodówki lub do czasu, aż masa zastygnie. Natomiast, gdyby po nocy masa czekoladowa nadal była za rzadka, aby formować z niej kulki, należy ubić ją krótko mikserem do jej zgęstnienia.
Gdy to zrobimy to musimy łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki (o średnicy około 3 centymetrów) i obtaczać je w wiórkach czekoladowych, posiekanych lub zmielonych migdałach/ orzechach lub w kakao. Musisz być przygotowany na to, że masa bardzo się klei i szybko mięknie, dlatego kulki należy formować w miarę szybko. Natomiast ręce musisz regularnie opłukiwać w zimnej wodzie i dobrze je osuszać. I zrobione! Gotowe trufle możesz przechowywać do paru dni w lodówce. Teraz możesz cieszyć się z bliskim niepowtarzalnym smakiem domowych, własnoręcznie przez Ciebie wykonanych trufli! Jest to słodycz, na którą możesz sobie pozwolić w każdej chwili, ponieważ dokładnie znasz jej skład i wiesz, że nie ma w niej żadnych konserwantów.